Als begin twintiger heb je het gevoel dat je aan het begin van het leven staat. Druk doende het bestaan met ‘huisje boompje beestje’ op te bouwen. Ik had een goede baan met mooie doorgroeimogelijkheden in het vooruitzicht, ik was me aan het oriënteren op de huizenmarkt, wilde graag een herenhuis in ‘s-Hertogenbosch kopen. Ik zat iedere week enkele uren op de mountainbike, ging graag met vrienden op café, vertoefde in luxueuze restaurants en was dikwijls te vinden bij culturele podia. Ik had natuurlijk zelf heel hard gevochten om dat alles te bereiken, maar ik kan niet anders stellen dan dat het mij in die tijd voor de wind ging.

Artsen hadden bij mijn geboorte te kennen gegeven dat ik niet lang te leven had of wanneer dat wel zou lukken ik zwaar gehandicapt zou zijn. Maar met de nodige zorg, therapie en aanpassingen wist ik mij, geheel tegen de verwachtingen in, ‘een redelijk normaal leventje’ toe te eigenen.

Plots ging het dan toch bergafwaarts. Ik was drieëntwintig. Op de school waar ik op dat moment, als docent Maatschappijleer, werkte, kreeg ik de letters niet goed meer op het bord geschreven, boeken vielen uit mijn handen en een heel lesuur de leerlingen toespreken lukte enkel nog met veel pijn en moeite. Met enige regelmaat vielen mijn spieren uit. Als ik na een werkdag terug thuis kwam dan zakte ik vaak door mijn benen tijdens het lopen, ik kon steeds moeilijker bewegen. Kortom mijn lijf sputterde tegen. Toen dacht ik: dit gaat echt de verkeerde kant op. Ik trok bij een neuroloog aan de bel. Ik zag in een klap alles waarvoor ik zo hard had gestreden vervliegen. Ik moest alles wat ik had opgebouwd opgeven: geen glansrijke carrière meer, geen koophuis, geen wereldreizen… Weg levensdroom, weg toekomst. Ik was jong en ik wilde wat, maar het lijf had andere plannen. De artsen hebben altijd al wel gezegd dat ik iets aan mijn spieren had. Een aangeboren spierziekte, maar ze hebben er nooit een etiketje op kunnen plakken. Inmiddels zit ik als 33-jarige Tilburgse alweer bijna tien jaar in een rolstoel. Mijn leven is in korte tijd zeer ingrijpend veranderd. Door mijn spierziekte ben ik me er bewust van geworden dat je nu moet genieten en niet pas over jaren. Leef in het nu. Zorg ervoor dat je niet in een sleur belandt. Ik wil zoveel mogelijk doen voordat mijn ziekte erger wordt. Ik wil ontzettend veel doen, maar ik moet de juiste keuzes maken. Ik haast me langzaam.

What are the stories that you tell your self every day? Are they holding you back from taking action on the things you believe in?

Writing has always been a solace for me. Now, I am a burgeoning woman with a growing stack of books and insatiable desire for understanding. For five years, between academic pursuits and teaching social studies, I captained my writings devoted to authentic living. As life moved on, though, it became necessary to meld together my interests in holistic living with my research and reflections on the social world. To that end, my books and projects were born.

Learning about the social world – identity, war, religion, race, gender, the environment, justice – it is a lot for anyone to take on. Through my reflections on what I am learning, I hope to, not only improve as a writer, but invite others into a purposeful and considerate discussion. Let’s talk.

I’m always looking for new challenges and ways to explore new horizons. So I’d love to hear from you and answer any questions you have. Feel free to get in touch by sending me an email or shoot me at twitter.

Hopefully we’ll cross paths someday so we can make it a better place together! Best regards,

Stephanie Freij

Currently, Stephanie lives happily ever after in her hometown Tilburg, the Netherlands with her Beagle dog, Hummer. When not holed up in the theatre, she enjoys arthouse films, cooking, holistic health, and rowdy sociological political discussions and a good glass of red wine with her friends.

She is also a coffee drinking wheelchair-user, creating user-friendly projects with simplicity and beauty in mind for everyone around the world. She is struggling with a muscle disease and ADD. But all that isn’t really a problem for having a productive or successful life. In fact, it helps her to be creative, innovative, and imaginative. She has also acquired a lot through self-education and constantly searching for more options to perform at her best.

I show my projects
Expose myself
Put my ego in your hands

Stephanie Freij has worn many hats in the last two decades: social studies student, teacher, outdoor education facilitator, webdesigner, and more. All of these interests are woven together with this common thread: a desire to understand.

Stephanie is best known as an avid philosopher by nature with an entrepreneurial spirit, sharing her own views and insights on her work with like-minded individuals. She believes in measured transparency and provides an open-book approach on her work to contribute to the success of others.

On a more personal note, Stephanie’s interests include philosophy, psychology, physics, and art; what she considers as the four cornerstones of inspiration in life. She is also a strong believer in the philosophical concept of ‘causality’, also known as ’cause and effect’. The belief that everything is interconnected in one way or another, and that one action always leads to another. This belief is carried over into her work as well as her daily life, because she understands that for every action, there’s in turn a subsequent reaction.

“Differences of habit and language are nothing at all if our aims are identical and our hearts are open.”

image

PROUST QUESTIONNAIRE

Wat is volmaakt geluk?
Zalig niets doen temidden van mijn geliefden, de enige bezigheid bestaat uit lekker eten en drinken.

Met welk historisch figuur vereenzelvig je je het meest?
Ik schrijf liever mijn eigen geschiedenis.

Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij jezelf?
Betweterig en van eenieder perfectie eisend.

Wat is je favoriete reis?
Daar waar ik nog niet was.

Met welk deel van je uiterlijk ben je het minst tevreden?
Ik ben klein uitgevallen. Iets groter zou comfortabeler zijn.

Welk levend persoon veracht je?
Zij die uit eigen belang slachtoffers maken.

Waarvan heb je het meeste spijt?
Niet de waarheid gesproken te hebben uit schaamte of respect of beleefdheid.

Wanneer en waar was je het gelukkigst?
Altijd nu.

Wat is je huidige gemoedstoestand?
Harmonie met een vleugje griep.

Je mag één ding aan jezelf veranderen. Wat zou dat zijn?
Weg met het schuldgevoel.

Wat is het dieptepunt van ellende?
Geliefden verliezen.

Waar zou je willen wonen?
Antwerpen, België.

Wat is je meest typerende eigenschap?
Gedrevenheid op het fanatieke af.

Welke eigenschap waardeer je het meest in een man?
Eerlijkheid.

Welke eigenschap waardeer je het meest in een vrouw?
Eerlijkheid.

Wie zijn je favoriete auteurs?
Simone de Beauvoire, Marcel Proust, Michel Houellebecq, Tom Lanoye, Joke Hermsen.

Wie zijn je helden?
Wijlen mijn grootvader Jan Roberti, Vlaams toneelregisseur Ivo van Hove, Nederlands film- en toneelregisseur Alex van Warmerdam en actrice Halina Reijn.

Wat is je motto?
Festina Lente (Haast U Langzaam)
Let’s not just make noise, let’s make a difference.